Hvad er gadekunst?

Street art eller gadekunst er enhver kunst udført i det offentlige rum – det er “på gaden” – men udtrykket henviser sædvanligvis til kunst af ulovlig karakter, i modsætning til statsligt støttede initiativer. Udtrykket kan omfatte traditionel graffiti kunst, stencilgraffiti, stickerkunst, wheatpasting og gade-plakatkunst-, videoprojektion, kunstintervention, guerillakunst, flash mobning og installationer. Typisk bruges udtrykket Street art, eller det mere specifikke post-graffiti, til at skelne moderne offentlige kunstværker fra den territoriale graffiti, hærværk, og virksomhedernes kunst.

Graffiti piece fra Cinque Terre, Italien.

Overordnet kan man tale om at begrebet gadekunst indeholder to hovedunderkategorier: graffiti og street art. Hvor graffitien er en territoriel introvert kunstform der har rødder tilbage til Detroid i start 60′erne. Teknikkerne her er altdomineret at brugen af spraymaling. Motiverne for værkerne og ofte også placeringen af værkerne handler om territorielt at udtrykke sin tilstedeværelse. Hvilket netop betyder at graffitikunsten for modtageren fremstår uafklaret og mystisk. Men hermed altså også distinkt introvert og selvreferende. Anderledes forholder det sig med Street Arten der mest af alt karakteriseres ved at være ekstrovert og samfundsrefererende. Hvorfor også street arten appelerer mere bredt ift. modtageren. Motiverne er her primært samfundskritiske holdningudtryk ofte med humoristiske og særligt ironiske elementer. En række forskellige teknikker bruges her, spraymaling, paste up, throw up, stencil, stickers, perleplader, strik, stof såvel som egentligt installationsværker. Af danske betydningfulde street art kunstnere kan nævnes; armsrock, mormor, husk mit navn.

De bevæggrunde og mål, der driver street art-kunstnere er lige så forskellige som kunstnerne selv. Der er en stærk strøm af aktivisme og undergravende virksomhed i deres kunst. Street art kan være en stærk platform til at nå ud til offentligheden, og hyppige temaer omfatter adbusting, subvertising og andre kulturelle støjsenderudstyr, afskaffelsen af privat ejendom og tage gaderne tilbage. Andre street art-kunstnere ser simpelthen urbane rum som uudnyttede områder til personlig kunst, mens atter andre kan sætte pris på de udfordringer og risici, der er forbundet med at skabe ulovlige billeder på offentlige steder. Men det fundamentale tema for de fleste, hvis ikke alle, street art-kunstnere, er at tilpasse visuel kunst til et format, som udnytter offentlige rum. Det gør det muligt for kunstnere, der ellers er holdt udenfor, at nå et langt bredere publikum, end traditionelle kunstinstitutioner normalt tillader.

Ved udøvelse af street art bruges mange af de samme teknikker, som når der males grafitti ved f.eks. at bruge stencils. Gadekunstnere er dog kendte for at bruge en del særegne teknikker, da de oftest laver værker der er mere komplekse værker. Den kendte gadekunstner Banksy er f.eks. kendt for at lave stencils i pizzabakker, som derved er en forklædning i sig selv. Og hvor grafittikunstnere normalt udelukkende bruger spraymaling[1], da strækker street art sig ud over andre medier og teknikker, hvilket f.eks. kunne være at projicere sit værk på en væg gennem en projektor, hvor man derved kan lave et værk der bevæger sig.

Street art bliver af og til kaldt “post-graffiti” og endda “neo-graffiti”. Street art kan findes over hele verden, og dets udøvere rejser ofte til flere lande, så de kan sprede deres værker mest muligt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: